Ce este, de fapt, cercetășia?
Răspunsul oficial este:
O mişcare educativă a copiilor şi tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, fără deosebire de naţionalitate, rasă, sex, credinţă sau condiţie socială, în concordanţă cu principiile şi metoda Scout.
Mereu am văzut cercetășia ca fiind ceva dincolo de ‘o organizație’, dincolo de ‘voluntariat’ – și mi se pare important și perfect definitoriu să îi zicem “mișcare”. Este o mișcare la care aderi, în care crezi, în care lucrurile se întâmplă datorită valorilor care sunt reprezentate prin ea.
Nu e o organizație – care are un scop – pe care implicit și-l poate atinge și atunci poate înceta să existe. Nu. Este o mișcare.
Bineînțeles, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, trebuie să fim organizați conform legilor care se aplică – și astfel a apărut Organizația Națională Cercetașii României. Văd ONCR ca pe un reprezentant al cercetășiei în România (unul care plătește taxe și este ‘în rândul lumii’)
Mai departe – mișcare educativă. ‘Educativ’ înseamnă, conform dexonline (care e prieten bun al meu):
‘Care aparține educației, privitor la educație, care contribuie la educația cuiva.’
E un cuvânt provenit din limba franceză (o să vă dați seama imediat de ce am ținut să menționez asta), destul de cuprinzător și perfect pentru cercetași.
(‘Educațional’ este sinonim – un cuvânt care provine de la englezescul ‘educational’, motiv pentru care eu personal îl suspectez că ar fi o adaptare nu chiar legitimă. Dar ambele cuvinte pot fi folosite interschimbabil în contexte care țin de educație – simțiți-vă liberi să vă exprimați oricum)
Următorul pas – mișcare educativă a copiilor și tinerilor. Deci este o mișcare A copiilor și tinerilor. Nu ‘despre’. Nu ‘pentru’. Ci “o mișcare A copiilor și tinerilor”. Ceva în care ei cred și contribuie în egală măsură. Implicarea lor este esențială atunci când vorbim despre cercetășie – nu doar ca beneficiari ai programelor, ci ca părți active în stabilirea și implementarea programelor cercetășești. Este mișcarea lor – în care adulții îi sprijină.
“bazată pe voluntariat” – la care oamenii aderă în mod voluntar. Pentru că vor, cred și sunt dispuși să aplice valorile cercetășești în viața lor.
“O mişcare educativă a copiilor şi tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, fără deosebire de naţionalitate, rasă, sex, credinţă sau condiţie socială” – o mișcare educativă care nu face politică (decât de tineret 😉 ) și care primește pe toată lumea ce vrea să i se alăture. Este o mișcare deschisă tuturor. Asta spune suficient.
.. cu o condiție, totuși: “în concordanţă cu principiile şi metoda Scout.”. Să creadă și să respecte valorile cercetășești.
O definiție frumoasă, care îmbie la gândire și ne provoacă să privim cercetășia într-un mod complex.
Cercetășia este o mişcare educativă a copiilor şi tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, fără deosebire de naţionalitate, rasă, sex, credinţă sau condiţie socială, în concordanţă cu principiile şi metoda Scout.
Bonus: această frază reprezintă și primul articol din statutul nostru!