Growth in Scouting

În luna februarie a acestui an am avut ocazia să particip la seminarul Growth in Scouting, care s-a întâmplat în Riga, Letonia.

Întâi, ar trebui să spun că mi-a depășit așteptările în ceea ce privește conținutul sesiunilor. Au fost foarte multe informații noi și utile pe care le-am aflat – și s-a produs din nou acea magie care există când se întâlnesc cercetași.

Am plecat către seminar un pic sceptică cu privire la ideea de creștere a numărului de membri – mi se părea că încă nu am reușit (în România) să ajungem la nivelul la care să putem susține pe termen lung o creștere, astfel încât aceasta să aducă doar beneficii.

Doar că viziunea mea era un pic îngustă – mă tot gândeam la ideea de a crea centre locale noi acolo unde nu există (proces care implică multe resurse și timp, atunci când este făcut să dureze). Și nu luam în considerare alte modalități prin care o organizație poate crește – ca mărirea gradului de retenție a membrilor săi, spre exemplu. Sau diversificarea – adică, un centru local care are toate grupele de vârstă. Aceste două modalități sunt, după părerea mea, cele mai sănătoase feluri prin care putem crește frumos acum, la nivel național.

S-a vorbit mult despre cifre la seminar:

Sau poate că nu s-a vorbit așa mult despre cifre – doar că sunt atât de mari, încât copleșesc.

Majoritatea organizațiilor prezente vorbeau de zeci de mii de membri pe care îi au momentan. A fost o senzație ciudată să spun că noi suntem la 5000.

Spre exemplu, Cehia are 60.000 membri. (și 21 de angajați, dar cine-i numără)

Macedonia, în schimb, are 3.000 de membri. Și 2 mil de locuitori în toată țara. Și plănuiesc să-și dubleze numărul în următorii ani.

Și mai era povestea Liechtenstein – cu 7.000 de membri. Și 50.000 de locuitori în toată țara. Cam de mărimea Severinului. Ca și cum ar fi 7.000 de cercetași în Severin.

(încă mi se pare fascinant acest număr)

(Și nu, ei nu mai planifică să crească, fiindcă… nu mai sunt tineri în țară, care să se încadreze în vârstă. Mi se pare corect)

Mi-am dat seama că discuția despre creștere poate să fie una rotundă – să ne învârtim în jurul cozii. Unii să spunem că nu ne permitem creștere fără sprijin financiar, alții să spunem că nu ne permitem sprijin financiar fără creștere. Și ar fi dreptate de ambele părți.

Dar ca fundație a acestei discuții stă un singur lucru: calitatea programului educativ pe care îl oferim.