Growth in Scouting – în lume

Una dintre sesiunile de la început a fost despre situația membrilor din lume.

Au fost multe informații foarte interesante, neașteptate chiar.

Mi se pare important să avem imaginea de ansamblu, să știm ce fac unii și alții (pentru a nu re-inventa roata), dar mai ales să nu uităm că facem parte dintr-o mișcare internațională.

Europa.

În Europa, în 2015, eram vreo 1.777.840 membri. Aveam o cotă de piața de 1,24% (îți reamintești că ținta este 5%).

80% dintre membri sunt copii și tineri (deci beneficiari), iar 20% sunt adulți. Personal, cred că e o proporție mai bună decât media mondială de 90-10.

Și 30% sunt fete/femei, iar 70% băieți/bărbați. Bănuiesc că are de-a face cu caracterul aventuros al cercetășiei, cu dormitul la cort și umblatul prin munți, cu busola și briceagul – aspecte clasice în care sunt încurajați băieții.

Mai jos aveți un slide cu rate de creștere a numărului de membri (întâi tineri, apoi adulți), împărțiți pe perioade (2005-2010; 2010-2015) și regiuni. Un grafic bun, care ne satisface nevoia de ‘faptic’ și concret.

E destul de clar, din punctul meu de vedere – bine structurat și ușor de urmărit. CAGR înseamnă ‘Compound Annual Growth Rate’, adică rata compusă anuală de creștere. Adică, rata medie cu care am crescut într-o perioadă de câțiva ani.

Dacă în 2016 am crescut cu 10%, iar anul trecut am crescut cu 5%, atunci CAGR pentru ultimii doi ani este 7,5% (media între cele două). Denumire complexă, înțeles simplu.

Apoi, ne-au fost prezentate creșterile absolute – adică, cu număr concret de oameni care au intrat în organizație. Calculul din spate e ceva mai complicat de atât, dar dacă tragi linie la asta se rezumă.

Le ai mai jos pe organizațiile care au crescut cel mai mult, din fiecare regiune, luate cu cifrele absolute de creștere.

Spre exemplu, la nivel mondial, Kenya conduce topul, declarând în 2015 că are cu aproape un milion mai mulți membri decât avea în 2010. În decurs de cinci ani, a adăugat 1 milion de membri noi (probabil mai mulți, dacă luăm în calcul faptul că a trebuit să compenseze și oamenii care au ieșit).

Pe cele șase regiuni, situația stă în felul următor:

– Africa (bineînțeles, Kenya cu 988.556 membri. Dar a cincea țară africană ca număr crescut de membri este Malawi cu 46.000. Deci doar o mână de țări din continentul african au o creștere șocantă. E interesant lucrul ăsta)

– Regiunea Arabă (primele patru țări includ Oman cu 11.438 și Qatar cu 279 membri pe plus)

– Regiunea Asia-Pacific (avem Indonezia cy 567.633 membri în plus și Malaysia cu 33.781)

– Regiunea Eurasia (topul creșterii la nivel absolut este condus de Ucraina cu 2569 și continuă cu Georgia, Moldova și Azerbaijan 84 membri în plus)

– Europa (Turcia este țara cu cei mai mulți membri adăugați în perioada 2010-2015: 109.424. Pe al cincilea loc se află Spania cu 13.159)

– Regiunea Interamerica (Argentina a avut 27.362 membri în plus, iar Ecuador a avut 3.566)

Toate informațiile astea sunt interesante pentru a ne crea o imagine de ansamblu asupra mișcării cercetășești din lume. Adevărat, nu ne asigură creșterea noastră – dar sunt util de știut și important de avut în minte.

Am vorbit despre numărul concret cu care diferite țări au crescut în cinci ani de zile.

Dar povestea stă altfel, dacă facem referire la cota de piață. Numărul de membri pe care îl are organizație capătă o altă semnificație daca este raportat la populația țării. Să existe 7.000 de cercetași într-o țară cu 90.000 de locuitori (ca în Liechtenstein), este diferit față de 5.000 de cercetași într-o țară cu 20.000.000 de locuitori (faceți voi calculele).

Sunt câteva date care m-au surprins foarte mult: spre exemplu, Indonezia are o cotă de piață de vreo 26%! Oau! (după ea, urmează Liechtenstein). SUA are cea mai mare cotă de piață din regiunea Interamerica: aproape 5%! Mi se pare de-a dreptul remarcabil. Într-o țară cu vreo 325 milioane de oameni. Deci 5% cotă de piață. Remarcabil.

Potențialul cel mai mare de creștere pare a fi în Eurasia, unde Moldova are cea mai mare cotă, de 0,32%. Deci 0,32% este cel mai mare număr din întreaga regiune.

Prezentarea s-a încheiat cu un citat al lui BP: “(cercetășia) e o mișcare, pentru că se mișcă înainte. De îndată ce se oprește din mișcare, devine o organizație și nu mai este cercetășie.”