Obiectivele de Dezvoltare Durabilă

În ultima vreme se aude tot mai des de ‘Obiectivele de Dezvoltare Durabilă’ – traducerea în românește a ‘Sustainable Development Goals’ (SDG). Se mai aude și despre Sustainable Development, sau Dezvoltare Durabilă. Și despre Sustainability – care nu are traducere oficială în limba noastră, dar căreia i-am atribuit ‘sustenabilitatea’ (cuvânt care nu există în Dex, doar în Dicționarul Enciclopedic). Dar să începem cu începutul.

La fel ca orice concept complex, Dezvoltarea Durabilă nu are o definiție unanim acceptată sau suficient de simplă. Cel mai adesea însă, se adoptă explicația prezentată în Raportul Brundtland al Națiunilor Unite, în 1987 (deci acum vreo 30 ani, când România se afla încă în comunism, iar Germania avea un zid care împărțea Berlinul – nu știu să spun dacă preocuparea pentru Dezvoltarea Durabilă a venit devreme sau târziu):

“Dezvoltarea Durabilă înseamnă dezvoltarea care urmărește satisfacerea nevoilor din prezent, fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface nevoile”

Vorbim de ‘nevoi’ – adică acele trebuințe de bază (nu dorințe). Și vorbim de prezentul care este strâns legat de viitor. Un echilibru. Acel echilibru care ia în considerare economicul și socialul și mediul înconjurător. Niște decizii pe care le luăm având aceste trei aspecte în minte – îngrijindu-ne atât de argumentele ecologice, cât și sociale și economice. Dezvoltare care e durabilă. Pe termen lung. Având în minte cele trei direcții.

Poate părea un fel de concept ‘superior’, o preocupare a oamenilor ‘care își permit’. Dar nu este deloc așa. Acest tip de dezvoltare se aplică și adaptează la fiecare nivel în parte. În funcție de unde ne aflăm, putem avea o mai mare libertate de decizie sau mai mică. Putem decide să cumpărăm produse FairTrade, sau putem decide să închidem apa cât timp ne spălăm pe dinți. Sau să ne uscăm pe mâini cu o singură bucată de hârtie (scuturăm mâinile înainte). Sunt de acord că lucrurile astea mici nu vor salva natura, dar vor genera un comportament mai conștient.

Dezvoltarea Durabilă este un concept important. Devine esențial.

În anul 2000 (adică acum aproape 20 de ani!), Națiunile Unite (un grup de țări care s-au decis să fie prietene și să lucreze împreună pentru cauze care nu le aduc beneficii imediate) s-au întâlnit și au decis că unele din cauzele pentru care vor lucra împreună vor fi pentru Dezvoltarea Durabilă – așa au apărut Millennium Development Goals (MDG). Un set de 8 cauze / obiective pe care țările ONU își propuneau să le atingă până în anul 2015:

În cei 15 ani planificați pentru MDG s-au întreprins mari eforturi, cu rezultate palpabile și relevante pentru comunitatea internațională. Multe din țările aflate “în partea de jos” a topurilor au efectuat progrese în Dezvoltarea Durabilă. Dar mai erau lucruri de făcut!

Așa că, în anul 2015, procesul a continuat, prin adoptarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, denumite SDG (Sustainable Development Goals) – care țintesc tot o perioadă de 15 ani, până în anul 2030, astfel:

Deci în prezent noi, ca parte din comunitatea internațională, lucrăm la:

SDG 1 – Fără sărăcie

SDG 2 – Zero Foame

SDG 3 – Sănătate și bunăstare

SDG 4 – Educație de calitate

SDG 5 – Egalitatea de gen

SDG 6 – Apă curată și salubritate

SDG 7 – Energie accesibilă și curată

SDG 8 – Muncă decentă și creștere economică

SDG 9 – Industrie, inovație și infrastructură

SDG 10 – Inegalități reduse

SDG 11 – Orașe și comunități sustenabile

SDG 12 – Consum și producție responsabile

SDG 13 – Acțiuni asupra climei

SDG 14 – Viața subacvatică

SDG 15 – Viața terestră

SDG 16 – Pace, justiție și instituții puternice

SDG 17 – Parteneriate pentru realizarea țelurilor

Fiecare din aceste Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDG) vine cu un set de indicatori – astfel că ele sunt foarte bine gândite și puse la punct. Fiecare țară în parte se concentrează pe anumite SDG-uri, în funcție de specificul și dezvoltarea sa.

În România, există un Departament pentru Dezvoltare Durabilă care aparține de Guvern: dezvoltaredurabila. Aici găsiți materiale explicative, definiții, rapoarte naționale și internaționale – precum și un manual de Educație pentru Dezvoltare Durabilă aici.

Mai multe detalii despre SDG-uri, precum și fișe de activitate găsiți (în engleză) aici.

De asemenea, Microsoft are un curs online pentru pedagogi, care arată suuuper bine și oferă multe explicații și informații aici.

De ce sunt ele importante pentru cercetași?

Pentru că, pe lângă parteneriatul internațional încheiat între mișcarea noastră și ONU în vederea Educației pentru Dezvoltare Durabilă, acest concept se potrivește mănușă cu cercetășia! Pentru că deja facem foarte multe lucruri în mod intuitiv – și ar fi fain să le facem în mod conștient! Pentru că suntem o mișcare care se bazează pe valori și principii.

O să recunoașteți pe eșarfa mea acest pin:

M-aș bucura ca, atunci când ne întâlnim, să-mi spuneți că știți ce reprezintă pin-ul 🙂

One thought on “Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”

Comments are closed.