Dificultăți și îndatoriri Board

Nu mulți oameni înțeleg, cu adevărat, ce înseamnă să fii Membru în Consiliul Director (al Organizației Naționale Cercetașii României). Eu, spre exemplu, nu consider că am elucidat această poziție.

Acum vreo lună de zile am primit vizita lui Kevin, Președintele Comitetului European, care ne-a oferit perspectiva lui asupra lucrurilor. Unele aspecte s-au clarificat, altele însă..

Încă de anul trecut (de pe vremea când mă gândeam să candidez pentru o poziție în cadrul Consiliul Director), mă întrebam dacă eu înțeleg, chiar înțeleg, ce înseamnă asta. Am tot căutat să mă informez, am întrebat prieteni care fac parte din alte Boards, sau prieteni care sunt implicați la nivelul acesta în alte organizații de cercetași din Europa, am încercat să înțeleg de la prieteni apropiați mie, care candidau la rândul lor sau care candidaseră, cândva. Și am crezut că am priceput, cât de cât. Mi-era clar însă că nu voi intra pe teren familiar. Cu toate astea, am continuat – gândindu-mă că unele lucruri le voi asimila pe parcurs, sperând că voi avea alături de mine oamenii potriviți, crezând că implicarea mea poate face mai mult bine decât rău pentru organizația noastră.

Vă spuneam că în decembrie a venit Kevin în România, pentru a ține un training cu noi, membrii Consiliului Director. Am sperat că atunci va fi momentul meu “wow”, momentul în care se va aprinde o lumină puternică și va fi un drum clar în față. Lumina s-a aprins, nu e chiar atât de puternică – și nu a arătat niciun drum, ci mai degrabă o câmpie. Pe care trebuie croit un drum. Cel puțin, nu a arătat un munte.

Am decis să trec cu liniuță de la capăt câteva dintre lucrurile la care mă gândesc eu, despre dificultățile și îndatoririle unui membru în Consiliul Director. Cu speranța ca, încă de pe acum, cineva se va gândi să candideze la următoarele alegeri și are nevoie de informații pentru a ști în ce se bagă și cum să facă lucrurile.

 • În primul rând, aici este site-ul WOSM unde se găsesc materiale și informații despre ce înseamnă o bună guvernanță. Dacă te gândești să candidezi pentru o poziție în Consiliul Director în 2021, sau ești pur și simplu curioasă despre aceste concepte, te invit să arunci o ocheadă și să lecturezi documentele de la link-ul de mai sus. Sunt bine concepute și ajută la o mai mare înțelegere a unor concepte și procese
 • Un membru în CD este responsabil pentru deciziile politice ale organizației. Trebuie să inspire și să motiveze oamenii pentru a face lucruri (și să se abțină din a face lucruri singură). O treabă foarte dificilă, mai ales dacă ești o persoană implicată.
  • De aceea, e greu să faci pasul de la operațional la strategic
 • Conduci un tanc pe apă, nu o barcă cu motor. Deciziile pe care le iei acum vor afecta direcția, dar e nevoie de timp ca să miști lucrurile din punctul A în punctul B. Cel mai probabil, ai moștenit destule de la celălalt Board, iar acum trebuie să jonglezi cu deciziile și mișcările luate atunci. Iar tu să lași moșteniri valoroase pentru următorul mandat
 • Ar fi bine să știi dacă oamenii te vor urma, în ce te vor urma, și cât de repede vor face asta. De asta structura pe care ți-o construiești în jur e foarte importantă
 • Fii în control asupra mesajelor pe care le transmiți și nu conduce organizația din față. Dacă ești principalul om la care ceilalți se gândesc atunci când spun “iarbă verde” – poate ești persoană de operațional, nu strategie
 • Tinerii sunt mereu în centrul atenției. Mereu. Mereu. Mereu.
  • Sunt urmați de lideri și părinți -> Centre Locale -> Structuri regionale -> Național
 • Cel mai important lucru pe care îl poți promite este impactul
 • Iar imaginea este acolo ca să te ajute. Ai grijă cum îți îmbraci mesajul – dar fă-o și dă-l mai departe. Oamenii trebuie să înțeleagă ce înseamnă cercetășia, voluntariatul, natura etc.

Eu îmi pun întrebări despre rolul meu în Consiliul Director – fiind și prima experiență a mea în această postură. În plus, nu am fost foarte aproape de Board în anii trecuți. Dar sper ca acest articol să fie un punct de inspirație pentru cineva care se gândește să candideze peste doi ani. Implică-te încă de pe acum! Învață ce înseamnă, cu adevărat, a fi membru CD – astfel încât, atunci când ajungi acolo, să ai mai puține întrebări și mai multă siguranță. Scrie-mi, povestesc cu cel mai mare drag și mă bucur dacă sunt oameni care își planifică parcursul din timp!