Competențe pentru viitor

Cercetășia lucrează cu copiii și tinerii – dar de ce facem asta? Ce încercăm să obținem? Unde vrem să ajungem cu ei, de fapt?

Da, e fain că urcăm munții și știm cum să facem focul – dar cât de relevante sunt aceste competențe acum? Sau în viitor? Ei bine, sunt cât se poate de relevante și vă spun imediat de ce.

Într-un articol publicat de LinkedIn la începutul anului 2019, se menționează care sunt competențele pe care angajatorii le vor căuta – adică, ce anume îi interesează pe ei să găsească la candidații care aplică pentru un job. Dacă nu știți ce este LinkedIn, vă puteți imagina un fel de Facebook pentru ‘personalitatea’ noastră profesională – este o rețea de socializare orientată spre mediul de afaceri, conform Wikipedia.

Paul Petrone, autorul studiului, împarte competențele în hard skills și soft skills. Hard skills sunt acele competențe ‘palpabile’ – spre exemplu, a ști să creezi un buget în Excel. Soft skills sunt acele competențe ‘ne-palpabile’ – spre exemplu, a ști să te integrezi într-o echipă, sau să comunici mesajul cu claritate și țintit. Fiecare dintre aceste tipuri de competențe sunt importante – dar tendința este ca soft skills să devină tot mai populare. 57% dintre managerii de top spun că preferă ca angajații lor să aibă soft skills dezvoltate (motivul principal fiind că hard skills sunt mult mai ușor de instruit).

soft skills

În top 5 competențe soft pe care angajatorii le vor căuta în 2019, se află:

 1. Creativitatea
 2. Persuasiunea
 3. Colaborarea
 4. Adaptabilitatea
 5. Managementul timpului

Ca lideri cercetași, ca părinți, ca adulți care lucrează cu copiii și tinerii, e bine să cunoaștem aceste studii și să le luăm în considerare atunci când pregătim activitățile. Să ne asigurăm că, peste câțiva ani, cercetașii noștri vor găsi cu ușurință un loc al lor în comunitate – că pot obține un job bun, că pot să își creeze un job bun, că pot fi cetățeni activi, că pot avea o viață socială frumoasă. Și atunci, e important ca toate aceste competențe pe care angajatorii le caută să se regăsească printre obiectivele noastre.

Vestea bună? Se regăsesc, dacă ne facem treaba bine!

Atunci când mergem cu cercetașii la munte – nu îi antrenăm pentru maratoanele la care vor participa, ci îi învățăm despre reziliență; despre perseverență atunci când lucrurile devin dificile; despre spirit de echipă și comunicare clară și deschisă; despre adaptabilitate la capriciile vremii, reliefului și grupului; despre managementul timpului astfel încât tura să se termine înainte de apusul soarelui, sau înainte ca ultimul tren să plece din gară.

Soft skills se învață astfel, se învață în mediul non-formal, se învață la cercetași, se învață la școală, acasă și între prieteni. E important ca tinerii să conștientizeze lucrurile acestea – pentru asta, povestim mereu despre ele. E important și ca părinții să conștientizeze lucrurile acestea – pentru asta sunt bune astfel de articole 😉

hard skills

La Hard Skills am pus primele 7 competențe, pentru că bănuiala mea este că două dintre ele sunt mai mult soft decât hard:

 1. Cloud Computing
 2. Inteligență Artificială
 3. Gândire analitică
 4. Managementul oamenilor
 5. UX Design
 6. Aplicații Mobile
 7. Producție Video

Toate aceste competențe se bazează pe lucruri pe care angajatorii le caută cel mai mult – ce știu să facă, concret, candidații pentru un post. După cum se poate observa, ne găsim în perioada digitală, când e foarte util și important să știi să lucrezi cu un computer. Cei mai mulți oameni care au astfel de competențe, își vor găsi cu ușurință un job în 2019.

Îndemnul meu este să ne uităm mereu înainte – cu mult înainte. Să ne uităm la cercetașii noștri peste 10 ani: cum vrem să fie? Ce o să-i ajute atunci? Ce e important să fi aflat, ce soft skills vor fi relevante pentru ei?

Și având întrebările astea în minte, să ne creionăm activitățile de la lupișori, de la temerari, de la exploratori și seniori, răspunzând la ele. Privind la tânărul de 25 de ani și gândindu-ne: ce experiențe ar trebui să aibă la 12 ani, astfel încât să fie creativ?

aetos42

One thought on “Competențe pentru viitor”

Comments are closed.