HeForShe

#HeForShe este o campanie inițiată de Națiunile Unite, la care cercetașii au spus cu putere “prezent“.

#HeForShe este despre bărbați și femei, despre băieți și fete care lucrează împreună.

#HeForShe este despre asumarea indiviuală, a fiecăruia dintre noi, de a contribui la o lume mai frumoasă și liniștită.

Tu cum sărbătorești, cu adevărat, 8 Martie?

Header_Logo_HeForShe
HeForShe este o mișcare de solidaritate care țintește implicarea bărbaților ca promotori ai unei lumi mai bune, prin sprijinirea femeilor. Își propune să-i implice pe tați, prieteni, soți, fii, iubiți, colegi, frați, vecini în acțiuni pentru mame, prietene, soții, fiice, iubite, colege, surori, vecine. Se traduce, liber: El Pentru Ea.

Motivele sunt multiple și le puteți găsi, pe unele dintre ele, privind în jur – sau citind date oficiale pe pagina Națiunilor Unite aici.

Organizația Mondială a Mișcării Scout s-a alăturat acestei ințiative și a creat un pachet de activități pentru liderii cercetași care își doresc să abordeze subiectul cu tinerii lor. Vă invit să-l răsfoiți și să vă inspirați pentru întâlnirile viitoare de aici.

La cercetași e atât de natural să susținem egalitatea de gen – și o facem, de mai bine de 100 de ani! În campul de vară, cercetașele cară apă, sparg lemne, construiesc adăposturi, decid activități, conduc Echipe. Încercăm să privim tinerii în mod egal, luând în considerare doar diferențe individuale (nu de apartenență la un grup). Spre exemplu, unele cercetașe au “30 kile ude” – și de asta merg de 5 ori la apă ca să umple butoiul pentru spălător. Altele merg de 3 ori. Unii cercetași au “30 de kile uzi” – și de asta merg… de 5 ori la apă.

DSC_8296
Adriana cu târnăcopul

Pe acest blog ați observat (poate) că folosesc câteodată pluralul feminin atunci când mă refer la un grup de oameni mixt – încerc astfel să recunosc prezența și implicarea tuturor. La fel fac când prezint un joc/ o sesiune în fața unui echipe și trebuie să mă refer la o persoană “neutră” – folosesc un mix de ‘toți’/’toate’ , ‘unul’/’una’ etc (spre exemplu: Trebuie să treceți toate prin faza doi. Unii dintre voi vor avea greutăți mai mari în a face asta). Deseori sunt corectată când mă exprim astfel.

Încerc să le susțin și încurajez pe fetele și femeile din viața mea – în aceeași măsură în care îi încurajez și susțin pe băieții și bărbații din jur. Încerc să le încurajez și susțin pe persoanele, de orice tip ar fi ele, care sunt frumoase, înțelepte, implicate, luptătoare. Încerc, de asemenea, să nu uit de specificul culturii în care trăiesc și de realitatea pe care o văd la multe familii, inclusiv într-a mea. Cultură în care cresc, se dezvoltă, învață și toți tinerii pe care îi întâlnesc.

Mi-e tare, tare drag că discut treaba asta cu eXploratori și seniori, iar ei sunt foarte deschiși – mult mai deschiși decât generațiile dinaintea lor. Pe lângă viziunea frumoasă pe care o au, tinerii aceștia își pun în practică discursul: le privesc în ochi cu sinceritate, pe mamele, prietenele, surorile, iubitele, colegele, vecinele lor. Nu le e teamă să declare că le susțin și sprijină pe fetele și femeile din viața lor.

SUNT UNUL DINTRE MILIOANELE…
care cred că toți suntem născuți liberi și egali.
O să iau poziție împotriva: Biasului de gen, Discriminării și Violenței, pentru ca toată lumea să beneficieze de avantajele egalității.

Iată provocarea mea de 8 Martie pentru tine, cel/cea care citești acest articol:

asumă-ți o lume mai bună înscriindu-te aici și publică pe pagina ta de Facebook | Instagram că susții campania #HeForShe