Ce-i nou în 2020. Tehnologia

Citesc zilele astea o ediție specială a revistei “Wired”: The World in 2020. Revista asta este recunoscută la nivel mondial pentru calitatea articolelor sale, pentru subiectele de actualitate pe care le abordează și pentru obiectivismul cu care scriu autorii. Atunci când am găsit ediția asta specială într-un aeroport, m-am entuziasmat pe loc. Știam că o să aflu multe lucruri interesante despre anul care începe – și, dacă ești pregătit din timp, poți reacționa mai ușor la schimbări și poți anticipa mișcări astfel încât să te ajute. Ce am aflat, deci?

Wired

În primul rând, revista este împărțită în 10 secțiuni:

 1. Tehnologie
 2. Știință
 3. Medicină
 4. Mediu
 5. Mobilitate
 6. Guvernare
 7. Echipament
 8. Afaceri
 9. Artă și media
 10. Securitate

Pentru fiecare din aceste 10 secțiuni au scris câteva personalități importante din domeniul respectiv, cunoscători și vizionari. Să le luăm pe rând, zic.

Mi se pare important ca noi, oameni care lucrează în educație, să fim la curent cu ceea ce se întâmplă în lume, în domenii diverse și care ne afectează în mod direct; dar mai ales care îi vor afecta pe copiii și tinerii cu care lucrăm noi. Copii și tineri cărora noi vrem să le dezvoltăm abilități pentru viitor. Care viitor? Exact acesta.

Article

Tehnologia în 2020

 • va trebui să ne educăm copiii să se uite cu mai multă grijă la fakenews și să știe să deosebească o știre falsă de una reală. Dar dincolo de asta, tocmai pentru că se estimează o cantitate tot mai mare de știri exagerate sau de-a dreptul mincinoase, va trebui să ne educăm copiii să le pese de lumea în care trăiesc, să le pese să diferențieze o știre falsă de una reală. Riscul de apatie este foarte mare.
 • inteligența artificială va deveni tot mai prezentă în viața oamenilor obișnuiți – inclusiv în educație. Putem să facem o corelație cu Proiectul Strategic Tech pe care Florin îl dezvoltă în prezent în organizația noastră. Dacă vom avea niște procese tot mai simple în activitățile noastre, cu ajutorul tehnologiei, vom avea tot mai mult timp să-l dedicăm cercetașilor, să le dezvoltăm empatia, creativitatea, reziliența.
 • vom începe să discutăm tot mai mult despre “drepturile omului digital“. Dincolo de stresul pe care GDPR ni l-a provocat, intențiile sale sunt pe un făgaș potrivit: fiecare ar trebui să avem dreptul să fim reprezentați așa cum ne dorim, inclusiv să fim protejați de anumiți algoritmi. Ar trebui să avem o mai mare grijă la drepturile online ale copiilor, tinerilor și adulților din organizația noastră.
 • definiția unei “relații” se va schimba. Cu tot mai multe aplicații pe telefon și tot mai mulți algoritmi care reușesc să vadă cele mai ascunse dorințe ale noastre, a intra într-o relație cu un partener va fi tot mai diferit (atât pentru adulți, dar și pentru tineri, care sunt la curent cu aceste modificări). Va exista riscul ca tinerii care nu se încadrează în definiția clasică de “frumos” să fie lăsați pe dinafară, iar stereotipurile față de persoanele cu dizabilități fizice să fie mai accentuate.
 • tot mai multe programe, aplicații, filme sau mijloace de divertisment vor fi create în limba locală a celui care vizionează. Astfel, ne putem aștepta ca engleza să fie surclasată de spaniolă sau chineză în topul celor mai întâlnite limbi. Partea bună este că astfel, mai mulți oameni vor avea acces la informație personalizată, iar cunoașterea unei limbi de circulație internațională nu va mai fi o condiție pentru a fi la curent cu lucrurile specifice care se întâmplă în lume. Asta nu înseamnă, desigur, că nu va mai fi important să știm o limbă străină – dimpotrivă. Dar accesul la informație diversă, în limba ta, este mereu un avantaj.
 • misticismul digital va continua să crească, cu apariția și popularizarea unor aplicații specifice care încearcă să explice sau să previzioneze lumea. Lucrul acesta ne va îndepărta de știință și ne va apropia mai mult de un domeniu spiritual prin care vom încerca să explicăm lucrurile care ni se întâmplă. Este un paradox al vremurilor pe care le trăim.
 • va fi tot mai relevantă investiția în oamenii din jurul nostru. Din punctul de vedere al unei companii, bunăstarea angajaților săi va deveni mai importantă chiar decât Dezvoltarea. Extrapolând, din punctul de vedere al unui centru local, bunăstarea liderilor săi ar trebui să ocupe un loc de top în interesele consiliului și în strategia de dezvoltare a centrului.
 • vor fi dezvoltate sofware-uri care îi vor ajuta pe elevi să învețe în ritm propriu. Vom începe să înțelegem tot mai bine că fiecare copil are propriile nevoi și că fiecare învață într-un ritm propriu. Tehnologia ne va ajuta să respectăm aceste caracteristici și în același timp să putem măsura progresul individual al fiecăruia. (Sal Khan, Fondator și CEO al Khan Academy)

Toate aceste estimări pentru 2020 vor avea loc în lume. Unele dintre ele, vor avea loc și în România. Putem lucra împreună ca cele mai faine dintre ele să aibă loc în organizația noastră. Este mereu nevoie de oameni care să se implice la nivel național, astfel încât să ducem cercetășia din România acolo unde îi este locul, să continuăm să fim relevanți în domeniul nostru. Dacă vreți să dați o mână de ajutor și încă nu v-ați înscris în nicio echipă națională, nu e prea târziu. Scrieți-mi mie sau Echipei Executive – mereu este loc pentru oamenii care vor să contribuie.